moze konkurs?

Dział poświęcony życiu serwisu. Podziel się swoją opinią oraz propozycjami, zgłoś zauważony błąd.

Moderator: xxSlayeRxx

moze konkurs?

Sponsor

Sponsor
 

moze konkurs?

Postprzez wrobel » Pt mar 20, 2009 12:28 pm

Witam :)
Mam taka propozycję, można by zrobić jakiś konkurs programistyczny, czyj algorytm poradzi sobie lepiej(szybciej?) z zadanym problemem. czy coś w tym stylu, w c# siedzę od nie dawna i uważam że takie ćwiczenia pomogły by nie tylko mi. co o tym sądzicie?
wrobel
Member
 
Posty: 13
Dołączył(a): Cz mar 19, 2009 2:01 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: moze konkurs?

Postprzez mykhaylo » Pt mar 20, 2009 5:25 pm

Dobry pomysł. Ale musiało by się zgłosić przynajmniej kilka osób do udziału no i jakiś niezależny oceniający, który potrafiłby wytknąć błędy i podać ostateczne wyniki. Myślę że o upominkach na razie nie ma co mówić, no chyba że uczestnicy sami by coś zaproponowali.
Avatar użytkownika
mykhaylo
Member
 
Posty: 1475
Dołączył(a): Pn cze 09, 2008 5:53 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: moze konkurs?

Postprzez joni_55 » Pt mar 20, 2009 9:35 pm

Czemu nie. Ja jestem za.
joni_55
Member
 
Posty: 60
Dołączył(a): Pn gru 01, 2008 3:06 pm

Re: moze konkurs?

Postprzez Cubix651 » So mar 21, 2009 9:19 am

Myślę, że to bardzo dobry pomysł :mrgreen:
Avatar użytkownika
Cubix651
Member
 
Posty: 353
Dołączył(a): Cz sty 03, 2008 5:17 pm

Re: moze konkurs?

Postprzez wrobel » So mar 21, 2009 11:27 am

czyli rozumiem że jesteście zainteresowanie, jak tak to mamy na razie 4 osoby, może jeszcze będą jacyś chętni, trzeba pomyśleć jak ma wyglądać jury, czy jakaś stała ekipa, czy może później każdy wstawi swój kod i wszyscy będą oceniać? można zrobić jakąś listę. a co do upominków to myślę że są niepotrzebne, jakiś ranking na początek starczy, później jak będzie więcej zainteresowanych to będziemy myśleć. teraz najważniejsze jest znalezienie chętnych. później demokratycznie ustalimy szczegóły :)
wrobel
Member
 
Posty: 13
Dołączył(a): Cz mar 19, 2009 2:01 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: moze konkurs?

Postprzez joni_55 » So mar 21, 2009 11:41 am

Ja proponuje tak:
-Poczekamy jeszcze chwile, może będzie nas więcej.
-Każdy, gdy już skończy swój program umieści gdzieś(najlepiej ustalmy) na jakim serwerze), i w tym, lub osobnym temacie da linka, tak aby każdy miał do tego dostęp.
-Proponuje wybrać jakiegoś odpowiedzialnego za przetestowanie każdego z tych programów(przetestowanie rozumiem jako dopisanie dwóch linijek obliczających ile czasu zajęło wykonywanie danego zagadnienia), i wypisanie wyników w temacie gdzie linki umieścimy.
-Mówię o linkach, a nie o np. wysłaniu na maila sprawdzającej osoby, tych programów, bo chodzi o to żeby każdy miał dostęp, mógł sprawdzić wyniki, i mógł sobie przejrzeć inne rozwiązania.
-Jako tą osobę proponuję mykhaylo jako jednego z najbardziej doświadczonych, lub wrobla jako autora tematu, ale to oni muszą się zgodzić, chyba że będą inni chętni.
-Wybieramy zagadnienie i do pracy :) .
joni_55
Member
 
Posty: 60
Dołączył(a): Pn gru 01, 2008 3:06 pm

Re: moze konkurs?

Postprzez mykhaylo » So mar 21, 2009 12:57 pm

Dobry pomysł, może na tym serwerze Administartor znalazłby trochę miejsca dla takich małych projektów. Sam kod, bez plików wykonywalnych, oraz innych śmieci. Wtedy taki spakowany projekt zajął by mniej niż 100kB - ale to już na prawdę spore zawyżenie.
Jeśli chodzi o projekty, to najlepiej u standaryzować ich wykonanie:
dozwolone są projekty stworzone w Visual Studio 2005/2008, .NET3.5, itp.
Jeśli chodzi o kod, to też należałoby wprowadzić jakieś usystematyzowanie.
Angielskie nazwy zmiennych/metod/klas/delegatów/eventów/enumów,
każda klasa/enum w oddzielnym pliku no chyba że jest to klasa wewnętrzna, umieszczona w innej klasie. Należałoby też ustanowić jakieś reguły: za co są przyznawane punkty, za co punkty są odejmowane. Wstępnie mogę się zgodzić na sprawdzenie kilku projektów. Ale nie ma aż tak dużego doświadczenia, więc też należy mieć to na uwadze, że może się zdarzyć że czegoś nie zauważę lub przeoczę. Wydaje mi się że każdy miał by też prawo na poprawienie zauważonych błędów.
Jeśli chodzi o czas to na mniejszego typu projekty można by przeznaczyć 7-10 dni, a na jakieś większe 12-18, tak aby każdy miał czas na przeanalizowanie zadania oraz zastanowienia się jak chce to zrobić. Piszcie swoje propozycje.
Avatar użytkownika
mykhaylo
Member
 
Posty: 1475
Dołączył(a): Pn cze 09, 2008 5:53 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: moze konkurs?

Postprzez wrobel » So mar 21, 2009 1:42 pm

czyli brakuje nam:
1. więcej chętnych
2. reguł
3. pomysłu na pierwszy projekt

ad 1
jestem optymistą :) może się znajdą jak ruszymy :)

ad 2
projekt może być punktowany na podstawie czasu obliczeń, tym szybciej obliczy i jak zwróci dobry wynik to jest lepiej punktowany. jakby się później pojawiły algorytmy typu: genetyczny itp to będzie trzeba zmienić sposób punktaci, ale myśle że nam to narazie nie grozi.
proponuje żeby programy pisać pod konsole, łatwiej napisać później program uruchamiający i zliczający czas.

ad 3
tutaj nie mam pomysłów, może ktoś ma/miał na zajęciach jakieś ciekawe projekty?
wrobel
Member
 
Posty: 13
Dołączył(a): Cz mar 19, 2009 2:01 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: moze konkurs?

Postprzez mykhaylo » So mar 21, 2009 4:17 pm

Ponieważ C# nie został stworzony z myślą o super wydajnych obliczeniach matematycznych proponuje zastanowić się nad stworzeniem zadań, które by wykorzystywały aspekty języka a oceniać, to pod względem pomysłu oraz kto jak to zaprojektował.
Avatar użytkownika
mykhaylo
Member
 
Posty: 1475
Dołączył(a): Pn cze 09, 2008 5:53 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: moze konkurs?

Postprzez SzczwanyLisek » So mar 21, 2009 9:07 pm

W C# jestem poczatkujacy - ale jakies doswiadczenie w c++ mam wiec tez bylbym chetny sprobowac.

Co do zadania - moze nazbyt matematyczna propozycja ale co myslicie o fraktalach ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fraktal
Konkretnie zadanie mogloby polegac na wybraniu jakiegos nie za trudnego algorytmu generowania fraktali (np Dywan Sierpinskiego http://pl.wikipedia.org/wiki/Dywan_Sierpi%C5%84skiego), kazdy z uczestnikow musialby tak zmodyfikowac algorytm aby byl on wydajniejszy.

Nasunal mi sie tez pomysl zwiazany z grafika w bardziej uzytkowej formie - co myslicie o np napisaniu ubogiego edytora obrazkow BMP(nie wiem jak to wyglada w C#, ale z doswiadczenia w ASM wiem ze naprosciej operawac na plikach BMP). Ktos by pomyslal nad funkcjonalnoscia (jakies powiekszenia obszaru obrazka - odbicia w lewo,prawo, zmiana tonacji kolorow lub cos w tym stylu).

Tak poza tym na polibudzie prowadzacy lubuja sie w meczeniu studentow wielowatkowoscia, obsluga MMX (szczegolnie na ASM), oprogramowywaniem socketow itp
Informatyk - pomyślała studentka. Studentka - pomyślał bezdomny.
SzczwanyLisek
Member
 
Posty: 58
Dołączył(a): Śr mar 11, 2009 9:40 pm
Lokalizacja: Gliwice/Tarnowskie Góry

Re: moze konkurs?

Postprzez wrobel » So mar 21, 2009 10:13 pm

co do fraktali to można spróbować, tylko dużo jest na internecie gotowych programów, ale wierzę że nikt się nie pokusi :) w końcu tutaj chodzi o zdobywanie samemu jakiegoś doświadczenia :)
można używać parallelExtensions żeby przyśpieszyć rysowanie na wielo-rdzeniówkach?

jeśli chodzi o edytor BMP to w sumie istnieje klasa graphics która posiada wszystkie odbicia itp. chyba że zabronimy jej używać, żeby urozmaicić programy :D
wrobel
Member
 
Posty: 13
Dołączył(a): Cz mar 19, 2009 2:01 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: moze konkurs?

Postprzez SzczwanyLisek » So mar 21, 2009 10:20 pm

Pisze od konca:
cokolwiek istnieje gotowego - jesli zadaniem konkursowym byloby napisanie jakiegos prostego painta to wszystkie funkcje operujace na grafice powinny byc pisane z palca.

Fraktale - program moze byc konsolowy i okienkowy - na konsolowym powinno byc latwiej z przedstawieniem tej grafiki. zreszta co kto woli i lubi. Nieposiadam wielo-rdzeniowki - wiec moze nie wchodzic az tak gleboko, wystarczy napisac dobry algorytm wykorzystujacy zwykle strae procki.
Informatyk - pomyślała studentka. Studentka - pomyślał bezdomny.
SzczwanyLisek
Member
 
Posty: 58
Dołączył(a): Śr mar 11, 2009 9:40 pm
Lokalizacja: Gliwice/Tarnowskie Góry

Re: moze konkurs?

Postprzez wrobel » So mar 21, 2009 10:59 pm

no to pomysły są, parę osób też jest, to myślę że można spróbować określić dokładne cele programu, od razu może z regułami co za ile pkt. określenia terminu i do roboty :)
jeszcze tylko pytanie, czy to ma być paint, czyli rysowanie itp, czy edytor typu zoom, obróć, odbij itp? czy wszystko na raz? ;> bo do opcji typu zoom to bym zabronił graphicsa ale już np jeśli chodzi o rysowanie prostokątów itp to graphicsem można się posługiwać
co o tym myślicie?
wrobel
Member
 
Posty: 13
Dołączył(a): Cz mar 19, 2009 2:01 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: moze konkurs?

Postprzez SzczwanyLisek » So mar 21, 2009 11:15 pm

moze bardziej jakies edycje na pliku - bedzie trzeba sie zapoznac z struktura wybranego formatu (wikipedia albo cos wtym rodzaju) i operowac na bitach ;).
Mozna zrobic cos w rodzaju: wczytuje obrazek po czym wybieram z menu interesujacy efekt np: ramka obrazka, zmiana obrazaka z RGB na GREYSCALE, dwuton, rozmycie (to moze niebyc za proste), efekt deszczu na fotografii, cos w tym stylu - spisac liste co ma byc, nic ponad oficjalna liste niepodlega ocenie.

[Edytowane]
Propozycja zadania:
Napisać program funkcjonalnością zbliżony do prostego edytora zdjęć.
Podstawowe funkcje programu:
- Zmiana rozmiaru zdjęcia
- Utworzenie ramki dla zdjęcia
- Zmiana kolorystyki obrazka z RGB na GREYSCALE
- Dwuton
- efekt rozmycia / mgły
- efekt deszczu na fotografii

Sposób oceniania:
Maksymalnie 100pkt, wykonanie każdej z powyższych funkcji to 10pkt czyli można już zgarnąć 60pkt, kolejne punkty przysługują za:
1) Przejrzysty okomentowany kod, klasy w osobnych plikach +10pkt
2) Obiektowość (brak zmiennych i funkcji globalnych, umieszczanie atrybutów klas w sekcjach niepublicznych) +10pkt
3) Zastosowanie wzorców klas lub funkcji, zastosowanie statycznych składowych elementów klas, zastosowanie dynamicznej struktury danych +10pkt
4) Punkty extra za korzystanie z wzorców projektowych, interesujące podejście do problemu etc. +10pkt

W sumie daje to 100pkt, oceniać powinny osoby znające wymaganą tematykę, które wskażą popełnione błędy i oczywiście nie startujące w zadaniu konkursowym ;). Nagroda może być bardzo prosta - nowa ranga na forum.

Przebieg konkursu:
Po określeniu zadania konkursowego założyć nowy temat, określić czas (np 2 dni) na rejestrację w konkursie, po czym 7 dni na wykonanie (lub inny przedział czasowy).

Pliki możemy wrzucać na jakis serwis typu http://chomikuj.pl/ - założymy konto damy tu login, hasło i tam należałoby wrzucać.

Inne tematy jakie znalazłem na sieci:
http://wdp.tcs.uj.edu.pl/docs/Tematy.pdf
http://www.hubertkuszel.republika.pl/listy/progr1/programy/lista.pdf

Jednak jaki by nie był program konkursowy, niech będzie praktyczny (macierze 1000x1000 praktycznie się nie przydają :P)
Informatyk - pomyślała studentka. Studentka - pomyślał bezdomny.
SzczwanyLisek
Member
 
Posty: 58
Dołączył(a): Śr mar 11, 2009 9:40 pm
Lokalizacja: Gliwice/Tarnowskie Góry

Re: moze konkurs?

Postprzez mykhaylo » N mar 22, 2009 4:40 pm

Uważam, że rozdziały Sposób oceniania oraz Przebieg konkursu są w miarę sensowne.
Ale na pierwsze zadanie, proponuje zrobić coś prostszego. Może zostać to zadanie co zaproponował przedmówca ale ograniczyć się do dwóch ostatnich elementów:
- efekt rozmycia / mgły
- efekt deszczu na fotografii
Dobrze by było, gdyby ktoś mniej więcej wytłumaczył o co to chodziło.
Wydaje mi się że w punktacji można też dodawać dodatkowe punkty za ładne rozwiązania jakichś elementów tego mini-projektu.
Avatar użytkownika
mykhaylo
Member
 
Posty: 1475
Dołączył(a): Pn cze 09, 2008 5:53 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: moze konkurs?

Sponsors

Sponsor
 

Następna strona

Powrót do Propozycje, uwagi i błędy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość