[C#+SQL] Program Kolekcjoner filmów

Własne projekty oraz implementacje.

Moderator: xxSlayeRxx

[C#+SQL] Program Kolekcjoner filmów

Sponsor

Sponsor
 

[C#+SQL] Program Kolekcjoner filmów

Postprzez SzczwanyLisek » Pn mar 23, 2009 10:34 pm

Program "Kolekcjoner filmów"
Prosty program pełniący funkcję bazy danych filmów.

Obrazek

Pełna wersja aplikacji załączona jest jako pliki wykonywalne i posiada następujące funkcje:
- Przeglądanie listy filmów pożyczonych
- Możliwość oznaczenia filmu jako pożyczonego (wypożyczanie)
- Możliwość oznaczenia filmu jako oddanego (zwracanie filmu)
- Dodawanie nowych filmów
- Edycja filmów
- Usuwanie filmów
- Wyszukiwanie filmów
- Podgląd szczegółów filmu

Program posiada intuicyjny interfejs. Całość napisana w środowisku Microsoft Visual C# 2008 Express Edition z użyciem bazy danych MS SQL, do prawidłowego działania wymagany jest składnik systemu.NET Framework, oraz zainstalowany serwer MS SQL Server Express 2008.
Gdy uporządkuję źródła dołączę je do tego postu.
Link: Pobierz program

Proszę przetestować czy program prawidłowo tworzy bazę i pozwala na niej operować.
Update:
24.03.2009 - dodana obsługa paru wyjątków

Edit:
Zamieszczam źródła projektu (REUPLOAD):
Pobierz pliki

Projekt napisany z wykorzystaniem wzorca MVP, od razu uprzedzam że lekko skróciłem sobie drogę:
W prawidłowo zaimplementowanym wzorcu, zgodnie z jego zasadą każda form powinna mieć swojego Prezentera (czyli dla każdej formy dobrze byłoby utworzyć projekt prezentera), ja skorzystałem z jednego projektu prezentera do którego dokładałem kolejne pliki interfejsu.
Ostatnio edytowano So lip 04, 2009 12:33 pm przez SzczwanyLisek, łącznie edytowano 3 razy
Informatyk - pomyślała studentka. Studentka - pomyślał bezdomny.
SzczwanyLisek
Member
 
Posty: 58
Dołączył(a): Śr mar 11, 2009 9:40 pm
Lokalizacja: Gliwice/Tarnowskie Góry

Re: [C#+SQL] Program Kolekcjoner filmów

Postprzez mykhaylo » Pn mar 23, 2009 11:43 pm

Wiem że należy mieć zainstalowaną bazę danych MS SQL Server 2008 ale obsługa wyjątków to dobra rzecz.
Komunikat:
"Nie można załadować pliku lub zestawu 'Microsoft.SqlServer.Smo, Version=10.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=89845dcd8080cc91' lub jednej z jego zależności. Nie można odnaleźć określonego pliku.":"Microsoft.SqlServer.Smo, Version=10.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=89845dcd8080cc91"
Typ wyjątku:
System.IO.FileNotFoundException
Stack Trace:
w Filmoteka.filmy.tworz()
w Filmoteka.Form1..ctor() w F:\Documents and Settings\PROGRAMOWANIE\Moje dokumenty\Visual Studio 2008\Projects\Filmoteka\Filmoteka\Form1.cs:wiersz 19
w Filmoteka.Program.Main() w F:\Documents and Settings\PROGRAMOWANIE\Moje dokumenty\Visual Studio 2008\Projects\Filmoteka\Filmoteka\Program.cs:wiersz 18
Obsługa tego wyjątku nie jest trudna a młodym użytkownikom lepiej pokazać komunikat
błędu zainstaluj SQL Server niż komunikat Windowsowy.
A tak na boku, pliki:
[1] Filmoteka.pdb
[2] Filmoteka.vshost.exe
[3] Filmoteka.vshost.exe.manifest
nie są potrzebne do prawidłowego działania aplikacji.

Dodatkowo program pewnie może się obejść też bez tego pliku: filmotekaDB_log.LDF

Wynikło też u mnie pytanie: skoro aplikacja zapisuje dane w pliku filmotekaDB.mdf, to po co instalować dodatkowo SQL Server ?
Avatar użytkownika
mykhaylo
Member
 
Posty: 1475
Dołączył(a): Pn cze 09, 2008 5:53 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: [C#+SQL] Program Kolekcjoner filmów

Postprzez SzczwanyLisek » Wt mar 24, 2009 12:12 am

Ciekawy blad rzucilo widze - nadal cos tam jest na stale przypisane.
filmotekaDB.mdf jest uzywana do zaimportowania bazy, szczerze to MS SQLem zajmuje sie od paru dni, gdyby wystarczyl sam plik *.mdf do obslugi bazy to wolalbym skorzystac z SQLite. W kazdym razie jesli usluga SQL Server nie jest odpalona, program tez sie nieodpali.

Wracajac do komunikatu bledu - dorzuce pozniej obsluge wyjatkow. Wyskoczylo Ci to gdy nie miales odpalonej uslugi SQL Servera ?
Informatyk - pomyślała studentka. Studentka - pomyślał bezdomny.
SzczwanyLisek
Member
 
Posty: 58
Dołączył(a): Śr mar 11, 2009 9:40 pm
Lokalizacja: Gliwice/Tarnowskie Góry

Re: [C#+SQL] Program Kolekcjoner filmów

Postprzez mykhaylo » Wt mar 24, 2009 1:01 am

Mam SQL Server 2005. Błąd wyskoczył ponieważ aplikacja nie znalazła zainstalowanej biblioteki Microsoft.SqlServer.Smo - czyli nie mam SQL Servera 2008.
A co do samego projektu, to będzie o wiele bardziej popularny gdy użytkownik nie będzie musiał instalować SQL Server 2008, aby zapisać sobie kilka filmów 8)
Avatar użytkownika
mykhaylo
Member
 
Posty: 1475
Dołączył(a): Pn cze 09, 2008 5:53 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: [C#+SQL] Program Kolekcjoner filmów

Postprzez SzczwanyLisek » Wt mar 24, 2009 11:20 am

Dodałem ubogą obsługę wyjątków - łapie gdy usługa serwera nie jest odpalona i daje o tym znać, wyrzuca wyjątek gdy dzieje sie coś dziwnego - wrócę do projektu przy okazji porządkowania źródeł, przepisania niektórych metod od nowa.
To wersja dopiero 1.0 ;) - na razie można wyszukiwać tylko po tytule oryginalnym, w przyszłości będzie można sobie ustawić kryteria wyszukiwania i tak jak pisałeś nie będzie konieczności instalowania SQL Servera.
W obecnej wersji pliki bazy danych nie zostały dodane do projektu, a są jedynie wykorzystywane do zaimportowania bazy.
Informatyk - pomyślała studentka. Studentka - pomyślał bezdomny.
SzczwanyLisek
Member
 
Posty: 58
Dołączył(a): Śr mar 11, 2009 9:40 pm
Lokalizacja: Gliwice/Tarnowskie Góry

Re: [C#+SQL] Program Kolekcjoner filmów

Postprzez PawelLukasik » Wt mar 24, 2009 11:39 am

Ja sobie przejrzałem aplikację ale pod kątem kodu źródłowego i niestety kiepsko to wygląda.
Za bardzo mieszasz logikę z prezentacją danych. Za pewne na tym etapie nie jest to dla ciebie problemem (developujesz sam to możesz się w tym wszystkim połapać), ale jak chcesz myśleć przyszłościowo o rozwoju tej aplikacji to poświęć trochę czasu na lepsze zorganizowanie tego kodu. Plus za to, że w prawie każdym miejscu używasz SQLParameter - zabezpieczasz się przed SQL Injection. Niestety jedno miejsce (przynajmniej jedno) pozostawiłeś niezabezpieczone 8). Czy mi się wydaje czy w kodzie masz zaszyte hasło do swojego konta 'sa' na SQL Serverze 8)?? To tak na szybko...jak będę miał więcej czasu to przyjrzę się dokładniej...

Pozdrawiam,
Paweł
PawelLukasik
Member
 
Posty: 44
Dołączył(a): N mar 15, 2009 7:32 am
Lokalizacja: zagranica

Re: [C#+SQL] Program Kolekcjoner filmów

Postprzez SzczwanyLisek » Wt mar 24, 2009 11:49 am

Ano wiem ze mieszam, dlatego chce to sobie uporządkować i podrzucić tu kompletne źródła - to jest mój 2 mini projekt w C#, służył mi głównie do zapoznania się ze składnią języka.
Informatyk - pomyślała studentka. Studentka - pomyślał bezdomny.
SzczwanyLisek
Member
 
Posty: 58
Dołączył(a): Śr mar 11, 2009 9:40 pm
Lokalizacja: Gliwice/Tarnowskie Góry

Re: [C#+SQL] Program Kolekcjoner filmów

Postprzez SzczwanyLisek » Śr kwi 01, 2009 10:20 am

Pliki projektu zostały dodane - info w pierwszym poście
Informatyk - pomyślała studentka. Studentka - pomyślał bezdomny.
SzczwanyLisek
Member
 
Posty: 58
Dołączył(a): Śr mar 11, 2009 9:40 pm
Lokalizacja: Gliwice/Tarnowskie Góry

Re: [C#+SQL] Program Kolekcjoner filmów

Postprzez Compiler » Śr maja 20, 2009 9:37 am

Mógłby ktoś zrobić reupload źródeł? :)
Compiler
New member
 
Posty: 4
Dołączył(a): Cz mar 05, 2009 3:05 pm

Re: [C#+SQL] Program Kolekcjoner filmów

Postprzez SzczwanyLisek » So lip 04, 2009 12:34 pm

Reupload zrobiony
Informatyk - pomyślała studentka. Studentka - pomyślał bezdomny.
SzczwanyLisek
Member
 
Posty: 58
Dołączył(a): Śr mar 11, 2009 9:40 pm
Lokalizacja: Gliwice/Tarnowskie Góry

Re: [C#+SQL] Program Kolekcjoner filmów

Postprzez robal15 » Pt sty 15, 2010 7:44 pm

Probuje i probuje, ale Twojej bazy danych nie moge uruchomic. Wystakuje mi taki o to blad:
Cannot open database "filmoteka" requested by the login. The login failed. Login failed for user "WEST_COST\Anthony". Udostepnij swoje zapytania SQL do bazy. Wtedy sprobuje stworzyc baze u siebie i powinno dzialac.
robal15
New member
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pt sty 15, 2010 7:11 pm

Re: [C#+SQL] Program Kolekcjoner filmów

Postprzez max » Śr sty 20, 2010 7:12 pm

SzczwanyLisek napisał(a):Ano wiem ze mieszam, dlatego chce to sobie uporządkować i podrzucić tu kompletne źródła

Jak to uporządkujesz udostępnij kod, podejrzewam że wiele osób będzie zainteresowanych podglądem poprawnego kodu z użyciem wzorca MVP
max
Member
 
Posty: 14
Dołączył(a): Śr sty 20, 2010 7:09 pm

Re: [C#+SQL] Program Kolekcjoner filmów

Postprzez max » Pt sty 07, 2011 5:59 pm

Mógłby ktoś zrobić reupload źródeł :)
max
Member
 
Posty: 14
Dołączył(a): Śr sty 20, 2010 7:09 pm

Re: [C#+SQL] Program Kolekcjoner filmów

Postprzez tomekb1987 » Śr paź 12, 2011 12:27 pm

Witam

Mam mega prośbę

ma ktoś może pliki do tego projektu, potrzebuję podpatrzeć parę rzeczy a niestety sam sobie nie mogę poradzic


Proszę was o pomoc
tomekb1987
Member
 
Posty: 15
Dołączył(a): Śr paź 12, 2011 12:24 pm

Re: [C#+SQL] Program Kolekcjoner filmów

Postprzez hybridiplus » Pn sty 09, 2012 8:53 pm

Witam
Czy ktoś może zamieścić kod do tej aplikacji , wykonuje podobny projekt i może znajdę jakieś ciekawe rozwiązanie niektórych problemów ?

Pozdrawiam
Jacek
hybridiplus
New member
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn sty 09, 2012 8:47 pm

Re: [C#+SQL] Program Kolekcjoner filmów

Sponsors

Sponsor
 

Następna strona

Powrót do Projekty i kody źródłowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości