zadanie

Jednorazowe. Płatne lub za darmo. Zlecenia dla programistów.

Moderator: xxSlayeRxx

zadanie

Sponsor

Sponsor
 

zadanie

Postprzez zimek123321 » Cz lis 07, 2013 5:06 pm

http://csharp2012.cba.pl/images/Program ... Zadan1.pdf
http://csharp2012.cba.pl/index.php/wpro ... nia-csharp
2) zadanie domowe ( przed sprawdzianem ) ---o tę część chodzi

Witam potrzebuję aby ktoś mi napisał w/w programy , proszę pomocy


proszę o jak najszybsze odpowiedzi
zimek123321
Member
 
Posty: 10
Dołączył(a): Cz lis 07, 2013 5:02 pm

Re: zadanie

Postprzez DariuszR » Pt lis 08, 2013 11:54 am

Nie potrafisz napisać tak prostych zadań? Mógłbym to zrobić w ciągu godziny :lol:
DariuszR
Member
 
Posty: 43
Dołączył(a): So paź 05, 2013 3:38 pm

Re: zadanie

Postprzez zimek123321 » Pt lis 08, 2013 12:10 pm

miałem pierwsze wykłady ( studia zaoczne ) i już w sobote mam kolokwium , dopiero się zagłębiam w tym i nie ogarniam tego jeszcze dlatego proszę o pomoc
zimek123321
Member
 
Posty: 10
Dołączył(a): Cz lis 07, 2013 5:02 pm

Re: zadanie

Postprzez DariuszR » Pt lis 08, 2013 1:59 pm

A to rozwiązałem to i dodaję załącznik. Funkcje masz statyczne w klasie ProgramRoutines i demo tych funkcji. Da się sprawdzić przy użyciu SharpDevelop 3.2 i .NET 3.5 SP1. Program jest dla konsoli.
Załączniki
zadania.zip
(93.3 KiB) Pobrane 224 razy
DariuszR
Member
 
Posty: 43
Dołączył(a): So paź 05, 2013 3:38 pm

Re: zadanie

Postprzez zimek123321 » Pt lis 08, 2013 3:09 pm

Dziękuję bardzo , jeszcze mam pewien problem ponieważ moje visual studio nie odnajduje hasła ProgramRoutines , co z tym mogę zrobić ? i Jak byś mógł też zrobić tą część pierwsza zadań do rozwiązania . Z góry wielkie dzięki

http://i44.tinypic.com/2nqv8uu.png

Obrazek
Ostatnio edytowano Pt lis 08, 2013 3:25 pm przez zimek123321, łącznie edytowano 1 raz
zimek123321
Member
 
Posty: 10
Dołączył(a): Cz lis 07, 2013 5:02 pm

Re: zadanie

Postprzez DariuszR » Pt lis 08, 2013 3:25 pm

Skoro dałeś ConsoleApplication1 jako przestrzeń nazw do testowego programu to i ProgramRoutines powinno mieć właśnie taką, ewentualnie dać w program.cs: using zadania; bo ja dałem zadania jako namespace i powinno działać.
DariuszR
Member
 
Posty: 43
Dołączył(a): So paź 05, 2013 3:38 pm

Re: zadanie

Postprzez zimek123321 » Pt lis 08, 2013 3:31 pm

jeśli zmieniam nazwę na ProgramRoutines to samo się dzieje z hasłem HarmonicMean


PS. wykonałeś 10 zadań w jednym programie , a jak zrobić z tego poszczególne programy , może w tym jest problem ?


int n;
float a;
float suma = 0;

Console.WriteLine("\n\t\tProgram obliczający średnią harmoniczną n liczb");
do
{
Console.Write("\n\tPodaj ilość liczb do wyliczenia średniej harmonicznej(n>0):");//wczytanie n
n = Convert.ToInt16(Console.ReadLine());//zapamiętanie n
if (n <= 1)
Console.WriteLine("\n\tBŁĄD: n musi być większe od 1");//podanie nieprawidłowej ilości liczb do średniej
} while (n <= 1);

for(int i = 1; i <= n; i++)//wprowadzenie i, dla n<=i program powtarza "podaj liczbę a" przez iterację dopóki i nie będzie równe n
{
wróć:
Console.Write("\n\tPodaj liczbę a{0}:", i);//wczytywanie liczb do średniej
a = Convert.ToSingle(Console.ReadLine());//zapamiętanie a
if (a > 0)
{
suma = suma + 1/a;//obliczenie sumy odwrotnosci podanych liczb
}
else
{
Console.WriteLine("\n\tBŁĄD:a musi być dodatnie");
goto wróć;
}
}

Console.WriteLine("\n\tSuma odwrotnych liczb:{0}", suma);//wypiasnie sumy do spr
float ŚrHarm;
ŚrHarm = n / suma;//obliczenie średniej harmonicznej
Console.WriteLine("\n\tŚrednia harmoniczna z podanych liczb wynosi:{0}",ŚrHarm);//wypisanie średniej harmonicznej
Console.WriteLine("\n\tWciśnij dowolny klawisz dla kontynuacji...");
Console.ReadKey();
goto start;//komenda powtarzająca program"

to jeden program który mniej więcej udało mi się napisać i dziwię się dlaczego twoje algorytmy są tak krótkie
zimek123321
Member
 
Posty: 10
Dołączył(a): Cz lis 07, 2013 5:02 pm

Re: zadanie

Postprzez DariuszR » Pt lis 08, 2013 5:06 pm

Nie zrozumieliśmy się. Ja dałem coś co się nazywa przestrzenią nazw a więc zadania dla klas: Program oraz ProgramRoutines. W pliku ProgramRoutines.cs masz tam w moim kodzie namespace zadania i to samo w program.cs. Skoro w Twoim programie jest w program.cs namespace ConsoleApplication1 to i w dołączonym ProgramRoutines.cs ma być namespace ConsoleApplication1. Jeżeli jest inna to należy zaimportować klasę przez using zadania w program.cs.

A więc tak:

Kod: Zaznacz cały
using System;

namespace ConsoleApplication1
{
    //tu implementacja klasy
    public class ProgramRoutines
    {
     //.....tu dalsze linie kodu


i ten ProgramRoutines.cs masz mieć w projekcie.

Nie widzę potrzeby aż takiej rozbudowy programu, jako że głównym celem było zdefiniowanie metod statycznych klasy ProgramRoutines i tam masz metody implementujące te wszystkie 10 zadań. I dalej Twoja sprawa czy chcesz tworzyć 10 osobnych programów czy też jeden demonstracyjny który to wszystko implementuje. Wczytywanie danych przez Console Readline to odrębna sprawa, algorytmy są już zaimplementowane w klasie ProgramRoutines.
DariuszR
Member
 
Posty: 43
Dołączył(a): So paź 05, 2013 3:38 pm

Re: zadanie

Postprzez zimek123321 » Pt lis 08, 2013 5:39 pm

przepraszam i dziękuję za pomoc ale jeszcze nic z tego nie rozumiem , nie wiem może jestem tępy :P
zimek123321
Member
 
Posty: 10
Dołączył(a): Cz lis 07, 2013 5:02 pm

Re: zadanie

Postprzez DariuszR » Pt lis 08, 2013 6:39 pm

Proste to jak drut. Pierwszy przykład: średnia harmoniczna.

Kod: Zaznacz cały
using System;

namespace zadania
{
    class Program
    {
               
        public static void Main(string[] args)
        {     
            Console.WriteLine("Obliczanie średniej harmonicznej. \n\nWprowadź liczby oddzielone średnikiem: ");
            //wprowadzanie kilku liczb z konsoli oddzielając je średnikiem czyli np: 2;3;4;5, nie stosować spacji
            //tylko liczby całkowite
            string[] values = Console.ReadLine().Split(';');
            int[] numbers = new int[values.Length];
            for (int i = 0; i < numbers.Length; i++)
            {
                numbers[i] = Convert.ToInt32(values[i]);
            }                     
            double mean = ProgramRoutines.HarmonicMean(numbers)
            //wyświetla wynik zaokrąglony do dwóch miejsc po przecinku
            Console.WriteLine(String.Format("Średnia harmoniczna z liczb wynosi {0:#0.00}", mean));
        }
    }
}
               


Podobnie postępujesz z innymi algorytmami które ja umieściłem w postaci funkcji a dokładniej metod klasy. To bardziej z praktycznego punktu widzenia. :)
DariuszR
Member
 
Posty: 43
Dołączył(a): So paź 05, 2013 3:38 pm

Re: zadanie

Postprzez zimek123321 » Pt lis 08, 2013 7:25 pm

Dobra wszystko ok tylko nadal program nie trybi , ani ten napisany przez ciebie w poście wyżej ani ten napisany na początku , mam visual studio trial na 90dni z 2010 r. może coś z nim nie tak?
zimek123321
Member
 
Posty: 10
Dołączył(a): Cz lis 07, 2013 5:02 pm

Re: zadanie

Postprzez DariuszR » So lis 09, 2013 7:05 am

Nie używam MS Visual Studio w żadnej wersji ani tym bardziej najnowszych wersji gdzie konieczna jest instalacja .NET 4.0. Mam Winsows XP i z .NET 4.0 miałem problemy, dlatego sobie odpuszczam. Wystarczy mi .NET 3.5.

Możesz pobrać SharpDevelop 3.2 i ten mój program który tu dałem w załączniku - jest właśnie pod SharpDevelop 3.2 i projekt jest skonfigurowany pod .NET 3.5.

SharpDevelop:
http://www.icsharpcode.net/

W moim projekcie w załączniku jest też skompilowany program exe w bin/debug. Działam tylko i wyłącznie na narzędziach open source i nie będę się wypowiadał co do narzędzi MS.
DariuszR
Member
 
Posty: 43
Dołączył(a): So paź 05, 2013 3:38 pm

Re: zadanie

Postprzez zimek123321 » N lis 10, 2013 9:47 pm

Dziękuję za pomoc , ja w szkole używam visual studio dlatego też na nim chcę się uczyć w domu
zimek123321
Member
 
Posty: 10
Dołączył(a): Cz lis 07, 2013 5:02 pm

Re: zadanie

Sponsors

Sponsor
 


Powrót do Zlecenia dla programistów

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości