Wstawianie rekordów do bazy

Wszystko o bazach danych

Moderator: xxSlayeRxx

Wstawianie rekordów do bazy

Sponsor

Sponsor
 

Wstawianie rekordów do bazy

Postprzez tomms32dll » Pn lut 04, 2013 11:38 am

Witam
Mam Formatkę w Microsoft visual studio 2010 i bazę danych w sql sqever 2008 r2.
Na formatce jest textbox i przycisk o nazwie dodaj.
Dlaczego mimo że nie jest wypełnione pole tekstowe są wysyłane dane do bazy (pusty rekord) i nie jest zgłaszany błąd??? pole w bazie to nvarchar(30) not null

private void dodaj_Click(object sender, EventArgs e)
{

string dodaj ="INSERT INTO UslugiSlownik(nazwa) values('"+nazwa.Text+"')";
try
{
dt = new DataTable();
da = new SqlDataAdapter( dodaj, formularz_1.conn);
da.Fill(dt);

cb = new SqlCommandBuilder(da);
da.Update(dt);
MessageBox.Show("Dodano pomyslnie rekord do bazy", "Dodawanie rekordów");

}

catch (Exception error)
{
MessageBox.Show(error.ToString());
}
}
tomms32dll
New member
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pt sty 25, 2013 11:27 am

Re: Wstawianie rekordów do bazy

Postprzez xxSlayeRxx » Pn lut 04, 2013 12:11 pm

glupie pytanie, ale czy na pewno masz wtedy polaczenie otwarte?

jak chcialem ostatnio zapisywac do pliku to nie moglem, go miec otwartego caly czas tylko musialem otworzyc przed zapisaniem i zamknac po... moze w tym przypadku jest tak samo.

dodaj przed dt = new DataTable();
taki kod:
formularz_1.conn.Open();

jesli to nie pomoze, to w tym linku masz jak uzywac commands i patameters, moze to cos da:
http://msdn.microsoft.com/en-us/library ... mmand.aspx
xxSlayeRxx
Member
 
Posty: 661
Dołączył(a): Pt lip 08, 2011 10:24 pm

Re: Wstawianie rekordów do bazy

Postprzez tomms32dll » Pn lut 04, 2013 12:49 pm

formularz_1.conn); do połączenia mam oddzielny formularz, jeśli w stawię w textboxa np kot to mi wstawi słowo kot jeśli nic nie wpiszę to wstawi pusty rekord w bazie .dlaczego wstawia puste pole skoro jest not null
tomms32dll
New member
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pt sty 25, 2013 11:27 am

Re: Wstawianie rekordów do bazy

Postprzez xxSlayeRxx » Pn lut 04, 2013 2:28 pm

aaa... bo string "" jest nadal stringiem (tylko nie zawierajacym znakow), wiec sie wszystko zgadza :D... musisz w programie sie zabezpieczyc (albo jak masz dobra baze danych to w bazie mozna sprawdzac)
xxSlayeRxx
Member
 
Posty: 661
Dołączył(a): Pt lip 08, 2011 10:24 pm

Re: Wstawianie rekordów do bazy

Postprzez tomms32dll » Pn lut 04, 2013 5:06 pm

np w jakie sposób to zabezpieczyć ???
tomms32dll
New member
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pt sty 25, 2013 11:27 am

Re: Wstawianie rekordów do bazy

Postprzez xxSlayeRxx » Wt lut 05, 2013 1:53 am

if (tbx.text.length == 0) {messagebox.show("Jestes kretynem"); return;}
xxSlayeRxx
Member
 
Posty: 661
Dołączył(a): Pt lip 08, 2011 10:24 pm

Re: Wstawianie rekordów do bazy

Sponsors

Sponsor
 


Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron