Problem z połączeniem do bazy

Wszystko o bazach danych

Moderator: xxSlayeRxx

Problem z połączeniem do bazy

Sponsor

Sponsor
 

Problem z połączeniem do bazy

Postprzez krysiu » N lip 01, 2012 7:55 am

Witam

Mam prawdopodobnie banalny problem wynikający z braku mojej wiedzy ale trochę nad tym już siedzę. Problem polega na jednoczesnym połączeniu do bazy SQL Server poprzez C# 2010 Express oraz poprzez narzędzie dostarczone przez Microsoft czyli Managment studio 2008 R2. Sytuacja wygląda tak, że tworzę bazę danych w Managment Studio (baza działa) a następnie za pomocą C# chciałbym podłączyć się do tej bazy. Problem polega na tym, że dodając połączenie przez Database Explorer -> Data Connection -> Add Connection w polu Databesa file name (new or existing) muszę wskazać plik do którego się łączę - no i właśnie tutaj pojawia się zonk bo C# krzyczy w momencie wyboru pliku że plik jest używany przez inną aplikację :/ W drugą stronę jak utworzę bazę w C# a potem w Managment studio dodaję tą bazę poprzez Attach to jest to samo - tak jakby tylko jedna aplikacja mogła się połączyć w danym momencie do bazy (w zasadzie przejąć plik) ... No i tak się zastanawiam jak podłączać się do bazy w sensie jako klient z możliwością oczywiście zapisu do niej ... tak żeby powiedzmy moja aplikacja wykonywała jakieś operacje na bazie a z poziomu jakiegoś narzędzia do zarządzania bazą podglądać zmiany.

Jeśli znacie ten problem albo ja do tego źle podchodzę to proszę o podpowiedź

Z góry dzięki - pozdrawiam
krysiu
New member
 
Posty: 9
Dołączył(a): Pn sie 08, 2011 1:23 pm

Re: Problem z połączeniem do bazy

Postprzez Marcin Miga » N lip 01, 2012 5:26 pm

W SQL Management zrób Detach database lub zatrzymaj us ługę SQL server.
Marcin Miga
Member
 
Posty: 215
Dołączył(a): Pn maja 17, 2010 2:35 pm

Re: Problem z połączeniem do bazy

Postprzez Maciej8989 » So sty 05, 2013 9:18 pm

A w polu Data Source okna dialogowego Add Connection masz zaznaczone Microsoft SQL Server czy Microsoft SQL Server Database File? Ja kiedyś miałem też problem, to zmieniłem na to pierwsze i działało.
Maciej8989
Member
 
Posty: 16
Dołączył(a): Pt maja 11, 2012 8:34 am

Re: Problem z połączeniem do bazy

Sponsors

Sponsor
 


Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość